၀က္သားမုုန္ညွင္းခ်ဥ္ေပါင္း
တခ်ိဳ ့တရုုတ္ဆိုုင္ေတြမွာေရာင္းတဲ ့လူျကိုုက္မ်ားတဲ ့၀က္သားမုုန္ညွင္းခ်ဥ္ေပါင္းပါ။ ဒီဟင္းမွာ အဓိက က ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္အနံ ့ေလးသင္းသင္းေလးနဲ ့အတြင္းထဲမွာ မုုန္ညွင္းခ်ဥ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ ့အ၇မ္းကိုု စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းပါ၀င္တာနည္းျပီး လုုပ္နည္းလဲ လြယ္ကူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္သား သုုံးထပ္သား - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ မုုန္ညွင္းခ်ဥ္ (သိုု ့) ရွမ္းခ်ဥ္ - ၁၀ သား (အခ်ဥ္ကိုု အသုုံးျပဳလွ်င္ ပိုု အအီေျပပါတယ္။)
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ တက္
၄။ ဂ်င္း - ၁ တက္
၅။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္(cooking rice wine) - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၈။ ျကာညိုု ့(ပဲငံျပာရည္အပစ္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ပါ။ ဂ်င္းကိုု အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားပါ။ (မေထာင္းပါနဲ့ နွပ္တာမွာပဲထည့္ျပီး ျပီးလွ်င္ပစ္မွာမိုု ့ပါ။)
၂။ သျကား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဟင္းခ်က္ဆိုုင္၀ိုုင္၊ျကာညိုု ့တိုု ့ကိုု ခြက္တခုုထဲထည့္ရ်္ သျကားမ်ားအ၇ည္ေပ်ာ္သည္ အထိ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၃။ ၀က္သားအတုုံးလိုုက္ကိုု သန္ ့စင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ သမေအာင္လုုပ္ထားေသာ အရည္ကိုု ၀က္သားထည့္ထားေသာ ဇလုုံတခုုထဲထည့္၊ ဂ်င္း နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၁ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုး ကိုု အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ။ဆီပူလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ ၀က္သားအတုုံးလိုုက္ကိုု ၀က္ေခါက္မ်က္နွာျပင္ကိုု ဒယ္အိုုးမွာ အပူေပးပါ။ (နွပ္ထားေသာ အရည္မ်ားကိုု မသြန္ပစ္ပါနဲ ့။ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴမ်ားကိုုေတာ့ ဖယ္ပစ္လိုုက္ပါ။)
၅။ ျပီးလွ်င္ ၀က္သားကိုု ေနာက္တဖက္လွန္ရ်္ အိုုးပူတိုုက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ ေရခဲေသတၱာအေပၚထပ္တြင္ ၃၀ မိနစ္ခန္ ့ထည့္ပါ။ (ပါးပါးေလးေတြလွီးလိုု ့ေကာင္းေအာင္လိုု ့ပါ။ )
၆။ ၀က္သားကိုု ေရခဲေသတၱာထဲမွ ထုုတ္ရ်္ ပါးပါးေလးေတြလွီးပါ။ ျပီးလွ်င္ ခုုနက နွပ္ထားေသာ အရည္မ်ားျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့ျပန္နွပ္ပါ။
၇။ ပန္းကန္လုုံး အျကီးတခုုထဲကိုု ပါးပါးလွီးထားေသာ ၀က္သားမ်ားကိုု ေဘးပတ္ပတ္လည္ ထည့္ပါ။ ၀က္ေခါက္ကိုု ေအာက္ဖက္ထားျပီးထည့္ပါ။ အလည္တြင္ မုုန္ညွင္းခ်ဥ္မ်ားထည့္ပါ။ ေနာက္ဆုုံး အေပၚမွ လွီးထားေသာ ၀က္သားမ်ားျဖင့္ ပိတ္ပါ။
၈။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားတခုုျဖင့္ အုုပ္ရ်္ ေပါင္း အိုုးတြင္ ၁ နာရီခန္ ့ထည့္ေပါင္းပါ။ ၀က္သားနူးမနူးျကည့္ျပီးလိုုခ်င္ေသာ အေနအထားတြင္ ေပါင္းအိုုးေပၚမွခ်ပါ။
၉။ ပန္းကန္လုုံး အေပၚကိုု ပန္းကန္ျပားအျကီးတခုုေမွာက္ခ်ပါ။ ျပီးလွ်င္ အထက္ေအာက္လွန္လိုုက္ပါ။ ပန္းကန္ျပားေပၚတြင္ ပုုံထဲကလိုု မ်ိဳးေလး ၀က္သားမုုန္ညွင္းခ်ဥ္ေပါင္းကိုု ၇ပါျပီ။ ထမင္းပူပူေလးနဲ ့ခ်ဥ္ခ်ဥ္ခ်ိဳခ်ိဳ ၀က္သားမုုန္ညွင္းခ်ဥ္ေပါင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
Ei San Homemade
Post a Comment