‌ေၾကးအိုးျပဳလုပ္‌ပံု

ေျကးအိုး

ေျကးအိုးကေတာ့ လူတိုင္းျကိုက္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ေျကးအိုးရဲ ့အဓိက ကေတာ့ ေျကးအိုးဟင္းရည္ ျကည္ျကည္ေလးရဖို့ရယ္ အသားလုံးေလးေကာင္းဖို့ရယ္ အဓိကပါပဲ။ ဒီနည္းကေတာ့ ေျကးအိုးဆိုင္က အန္တီျကီးက ပညာစားမခ်န္ပဲသင္ေပးလို ့ ဆိုင္ကေျကးအိုးအတုိင္း ခ်က္တတ္သြားတာပါ။ ခ်က္နည္းသိသြားေတာ့လဲ ေတာ္ေတာ္လြယ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေျကးအိုး ၅ ပြဲစာအတြက္)

၁။ ၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုး - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ အသား - ၅၀ သား (သို ့) ၂ ေပါင္
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၄။ မုန္ညင္းခါး
၅။ ဆန္ျကာဇံ
၆။ ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
၇။ ငါးဖယ္လုံး - ၁၀ လုံး
၈။ ျကိုက္နွစ္သက္ရာ ကလီစာ (လွ်ာ၊ အူမျကီး၊ ျကက္ျမစ္) - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၉။ ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၀။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိ မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၂။ ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ႏွမး္ဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံ တပုံ

ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ဟင္းရည္အိုးတည္နည္း
၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုးမ်ားကို ေရျဖင့္ သုံးခါေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ အရိုးမ်ား ျမဳပ္ယုံေရထည့္ရ်္ မီးဖိုေပၚတြင္တည္ပါ။ ေရပြက္ျပီး အျမွဳပ္မ်ားထလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး အိုးထဲမွ အရည္မ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။ အရိုးမ်ားကို ေရေအးေအးတြင္ ျပန္ေဆးပါ။ အိုးထဲမွာ ညစ္ပတ္ေနလွ်င္ အိုးကိုလဲျပန္ေဆးပါ။ ထို ့ေနာက္ အရိုးမ်ားကို ျပန္ထည့္ ေရ ၄ လီတာ ထည့္၊ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား( သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ဟင္းရည္အိုးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ နာရီ ခန္ ့တည္ထားပါ။ (အခ်ိဳသိပ္မျကိုက္လွ်င္ သျကား(သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုေလ်ာ့ ထည့္ပါ။) ေရနည္းသြားလွ်င္ ထပ္ျဖည့္ပါ။
၂။ ကလီစာမ်ားကို ေဆးေက်ာျပီး သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ေရခမ္းျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ျကာဇံကို မာမာေလးျပဳတ္ထားပါ။
၄။ ေရေနြးအိုးတခုတည္ရ်္ ငါးဖယ္ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးဖယ္ကို ဆယ္ျပီး အေနေတာ္လွီးထားေသာ မုန္ညွင္းခါးမ်ားကို ျပဳတ္ပါ။ ျပီးေနာက္ ဆယ္ထားပါ။
၅။ ငုံးဥကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။
၆။ အသားလုံးလုပ္နည္း
အသားကို ခရုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နွမ္းဆီေမြွး လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပုံတပုံ တို ့ျဖင္နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။ ( တခ်ိဳ ့ဆိုင္ေတြက ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္နယ္ပါသည္။ ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္ခ်င္လွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။) အသားလုံးကို သုံးေဆာင္ခါနီးမွ ထည့္ျပဳတ္ရပါသည္။
၇။ ေျကးအိုးျပင္ဆင္နည္း (တပြဲစာအတြက္)
အျခားအိုးေသးေသးတလုံးထဲတြင္ ဟင္းရည္အိုးထဲမွ ဟင္းရည္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း ၄ ဇြန္း (သို ့) ၅ ဇြန္း ကို ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၀က္သားလုံး ၁၀ လုံး ထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ငါးဖယ္မ်ား ထည့္ပါ။ ပန္းကန္တခုထဲတြင္ ျပဳတ္ထားေသာျကာဇံ၊ ျပဳတ္ာထားေသာ မုန္ညွင္းရြက္မ်ားထည့္ျပီး အေပၚမွ အသားမ်ားပါေသာ ဟင္းရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။
၈။ ေျကးအိုးဆီခ်က္လုပ္နည္း
အသားလုံးျပဳတ္မည့္ဟင္းရည္အိုးထဲတြင္ ဟင္းရည္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၂ ဇြန္း ကိုထည့္ျပီး အသားလုံးျပဳတ္ျပီး ပြက္လာလ်င္ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ငါးဖယ္မ်ားကို ထည့္ပါ။ ပြက္ရင္ ဟင္းရည္အိုးကိုခ်ထားပါ။ ဆီခ်က္လုပ္မည့္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ျကာဇံ (သို ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ထည့္ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ လက္ဖက္ရည္ ၂ ဇြန္း၊ သျကား (သို ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ပဲငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္တို ့ကိုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ဆီခ်က္ေပၚမွ အရြက္၊ျကက္သြန္ျမိတ္ နွင့္ ဟင္းရည္ထဲမွ အသားလုံး၊ငါးဖယ္၊ ငုံးဥ၊ ကလီမ်ားကိုတင္ပါ။ ဟင္းရည္ေလးနွင့္ တြဲရ်္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )

Credit: Ei San's Homemade Inspiration

Post a Comment